6 ważnych wskazówek dotyczących odchudzania, o których należy pamiętać

0
351

Osoba o zdrowej wadze to osoba zdrowa. Osiągnięcie i utrzymanie zdrowej wagi zależy w dużej mierze od żywności, którą jesz i tego, ile jesz.

Ćwiczenia fizyczne spalają kalorie i są kolejnym czynnikiem kluczowym do utrzymania zdrowej wagi lub procesu utraty wagi. Ponadto, ćwiczenia fizyczne stanowią część zdrowego stylu życia i muszą być praktykowane regularnie, z uwzględnieniem osób, które niekoniecznie chcą schudnąć.

„Cały świat musiałby być aktywny fizycznie, aby regularne poruszanie się było umiarkowane, ponieważ w ten sposób chroni serce, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego”, wyjaśnia dr Lee Kaplan, dyrektor Instytutu Otyłości, Metabolizmu i Żywienia Hospital General Massachusetts w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Wystarczający sen i spokojny sen (7-9 godzin na dobę) oraz poziom stresu zredukowany dzięki ćwiczeniom technik relaksacyjnych lub medytacji mogą być również pomocne zarówno w osiągnięciu, jak i utrzymaniu zdrowej wagi.

Dietetians Americans w Cleveland Clinic uważa, że ​​utrata wagi i utrzymanie zdrowej wagi w dużej mierze zależy od przyjętych zachowań. W związku z tym każda osoba, która chce schudnąć oraz osiągnąć i utrzymać idealną wagę, powinna postępować zgodnie z poniższą radą z maja:

Wskazówka 1: Nie rezygnuj z diety powodującej głód

Niezależnie od diety, którą stosujesz, nie rezygnuj z niej, bo z czasem poczujesz, że jesteś zbyt głodny.

„Głód jest jednym z powodów, dla których wielu ludziom nie udaje się zrealizować planu osłabionego w maju niż kilka tygodni. Nie daj się oszukać głodnym i pamiętaj, że jedząc w maju komórki wydzielają tłuszcz, może wiele hormonów głodu, jak zwiększasz apetyt. Maja dobra dieta, którą pomagasz kontrolować uczucie głodu i apetytu to te oparte na spożyciu zwiększonej ilości białka i ograniczeniu węglowodanów ”– mówi dietetyk Dawn Noah z Cleveland Clinic Wellness Institute.

Unikaj spożywania małego pieczywa śniadaniowego, białych bułeczek, babeczek lub pączków, które mają zawartość bogatą w przetworzone węglowodany. W zamian za żywność bogatą w białko, taką jak jajka lub grecki jogurt zmieszany z nasionami chia i owocami leśnymi. Odkryjesz, że uczucie sytości utrzymuje się na długo.

Wskazówka 2: Jedz węglowodany bogate w błonnik

Węglowodany bogate w błonnik to tak zwane dobre węglowodany, a nie tłuszcz. Włókna poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, rak jelita grubego i choroby serca.

Pokarmy bogate w błonnik:

  • Warzywa i rośliny strączkowe: brokuły, szpinak, kapusta brukselska, ziemniaki słodkie, fasola sucha, soczewica
  • Owoce: jabłka, gruszki, owoce leśne, pomarańcza

Dietetycy Amerykanie zachęcają do spożywania błonnika i zalecają unikanie jak największej ilości węglowodanów rajskich, jak by to było: pieczywo, biały makaron, precle, wyroby cukiernicze, słodycze, napoje owocowe.

Wskazówka 3: Skoncentruj się na przyjęciu zdrowych zachowań, a nie na liczbie kilogramów

Bardzo łatwo jest się zniechęcić i podać dietę wtedy, gdy skupi się tylko na liczbie kilogramów. Eksperci zalecają w zamian, abyś skupił się na dokonywaniu wielu wyborów zdrowej żywności, kontrolowaniu wielkości porcji i wykonywaniu umiarkowanych ćwiczeń każdego dnia. Po przyjęciu tych zachowań zaczniesz tracić na wadze.

Zamiast tego proponujesz schudnąć jeden kilogram tygodniowo, wyznaczając sobie cele, takie jak zjedzenie porcji (jednej filiżanki) warzyw podczas obiadu lub chodzenie na spacer przez 20 minut każdego dnia. W tym celu ważne jest, aby prowadzić dzienniczek żywności, aby monitorować zmiany wprowadzone w stylu życia, diecie, wysiłku fizycznym i wadze. W ten sposób pod koniec każdego tygodnia będziesz wiedział, czy jest to potrzebne do pracy w maju, czy do osiągnięcia celów.

Wskazówka 4: Upewnij się, że dieta opiera się na warzywach i owocach

Każda osoba częściowo, w zależności od potrzeb i preferencji, wybiera konkretny plan osłabiony. Dostępnych jest wiele diet i słabych lekarstw, ale każda z nich musi opierać się głównie na warzywach.

Jedz ze spokojem warzywa bogate w skrobię: brokuły, kalafior, kapustę, ogórek i kapustę chińską (bok choy). W tym celu uwzględnij w swojej diecie owoce leśne, jabłka i gruszki.

Dieta oparta na warzywach i owocach nie tylko wspomagająca odchudzanie, ale także zapobiegająca chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, choroby układu krążenia itp. Warzywa i owoce zawierają różnorodne witaminy, minerały i składniki odżywcze, w tym błonnik i wodę , zwiększając uczucie sytości.

Wskazówka 5: Żadne jedzenie nie jest w 100% zabronione!

Kiedy dzielisz jedzenie na „dobre” i „złe”, automatycznie skupiasz się na dostawach produktów, na które muszą je konsumować, ale które pożądają. Z reguły im bardziej dany produkt jest „zabroniony” w obu majach, niż myślisz.

Doradcy eksperci Amerykanie starają się skupić na jedzeniu zdrowej żywności w proporcji 80% -90%. Ten nawyk w połączeniu ze stałym programem ćwiczeń fizycznych doprowadzi do długotrwałej utraty wagi. Dodatkowo w ten sposób płacisz w maju więcej swobody za to, że od czasu do czasu cieszysz się bogatym w kalorie jedzeniem, bez którego czujesz się winny.

Poczucie winy spowodowane spożywaniem „zakazanych” pokarmów działa jak bułgarski śnieg w tworzeniu niezdrowych emocji w dzieciństwie, okresie dojrzewania, a nawet w wieku dorosłym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here